Mental Coaching

Antrenamentul mental este folositor pentru orice sportiv şi este orientat pe formarea de rutine mentale pentru antrenament şi concurs, concentrarea atenţiei, managementul emoţiilor, gândirea pozitivă, stabilirea scopurilor, tehnici de respiraţie, relaxare şi energetizare, pregătirea înainte de concurs pentru obţinerea “stării optime fizice şi mentale de luptă”.
Antrenamentul mental nu înlocuieşte antrenamentele fizic, tehnic sau tactic, ci le completează, oferindu-i sportivului posibilitatea să fie eficient în atingerea maximului personal.

În ce constă pregătirea mentală?

Pregătirea mentală constă în antrenarea celor patru categorii de deprinderi mentale: motivaţia, încrederea, gestionarea emoţiilor şi concentrarea, folosind principalele tehnici ale antrenamentului mental: stabilirea obiectivelor (de rezultat, performanţă individuală şi de proces), relaxarea, vizualizarea, autosugestia, gândirea constructivă, tehnicile cognitive, folosirea rutinelor pentru concentrare, gestionarea nivelului de activare (mobilizare-relaxare) pentru obţinerea stării optime de joc.

De o deosebită importanţă este ambianţa motivaţională care este determinată de comportamentul antrenorului şi al colegilor de antrenament, conţinutul antrenamentului, dar mai ales procesul, adică modul cum se pun în practică temele de antrenament.

Un rol crucial în construirea unei ambianţe motivaţionale adecvate îl are antrenorul şi în special competenţele de comunicare ale acestuia.
În mental coaching se merge pe ideea că obstacolele interioare sunt mai puternice decât cele exterioare. Pentru a scoate la iveală ce e mai bun în noi, este nevoie să avem încredere că înăuntrul nostru se află tot  ceea ce este mai bun. Vom realiza lucruri extraordinare atunci când vom fi puşi în situaţia potrivită, iar rolul coaching-ului este de a a facilita această situaţie.
Esenţa coaching-ului de calitate stă în consolidarea conştientizării şi a responsabilităţii.

“Tenisul este în mare parte mental. Desigur, trebuie să ai multe calităţi fizice, dar nu poţi juca tenis bine şi să nu fii un bun gânditor.

Câştigi sau pierzi meciul înainte de a ieşi pe teren.”, Venus Williams, multiplă campioană de Grand Slam şi fost număr 1 mondial.Cuvintele marii campioane spun totul despre cât de mult înseamnă mentalul în tenis. De la un anumit nivel încolo, când majoritatea jucătorilor sunt bine pregătiţi fizic, au o tehnică bună şi suficientă experienţă tactică, diferenţa o face gândirea.

În sport, conştientizarea este calea cea mai sigură pentru sporirea eficienţei. Conştientizarea sporeşte eficienţa corporală, ducând la o tehnică îmbunătăţită. Tehnica şi, mai ales, măiestria, vin mai degrabă dinspre interior spre exterior şi nu invers.
O performanţă optimă se bazează mai degrabă pe acea tehnică aflată în armonie cu persoana. Alternativa creşterii gradului de conştientizare prin coaching scoate în prim-plan atributele unice ale corpului şi minţii fiecărei persoane, consolidând încrederea în forţele proprii şi responsabilitatea.

Tenisul face parte din viaţă, aşa că cel mai fericit lucru pe care îl putem face este să căutăm un echilibru între voinţa de a câştiga şi plăcerea de a juca şi între sport şi celelalte aspecte ale vieţii.

logo_balls